CRIDA a la solidaritat amb l’escola d’adults Artur Martorell de la presó de Brians I
  
Companyes i companys:
 
Després d’anys de lluita per aconseguir un espai per l’escola Artur Martorell  a la presó de Brians I, es va fer realitat a finals del curs 16-17. Poc més d’un curs de poder-lo disposar, ara, des de la direcció del centre penitenciari es vol partir l’espai de l’escola  posant en perill el projecte educatiu del centre.

SINTESI DE LA SITUACIÓ ACTUAL DEL CFA ARTUR MARTORELL

 

El passat 30 de març de 2016, es va inaugurar l’escola CFA Artur Martorell. Va ser un acte institucional en el qual van participar el Conseller de Justícia, Carles Mundó, i la Consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, juntament amb altres personalitats i càrrecs de responsabilitat.

Va ser un acte d’especial importància amb ressò als mitjans de comunicació, ja que donava resposta a una demanda de millora i de qualitat educativa que feia anys que estàvem esperant i reclamant, i alhora, feia realitat la promesa de disposar d’una escola amb espai propi. Amb la inauguració del nou espai educatiu vam aconseguir, gràcies a la implicació de l’administració de justícia i d’ensenyament, poder unificar en un mateix espai -amb un ús exclusiu de dilluns a divendres- totes les activitats educatives i poder desenvolupar un projecte educatiu innovador que garantia un ensenyament de qualitat sota valors de convivència, respecte, diàleg, solidaritat i transformació personal de l’alumnat, aspectes clau en la tasca de resocialització i reinserció social que es du a terme en els centres penitenciaris. A més, poder gaudir d’un espai unificat ens ha permès afegir al projecte educatiu tots aquells elements i valors que porten de forma intrínseca els espais escolars unificats, que són la convivència sota criteris i valors pedagògics en espais comuns com el pati escolar i les aules, aspecte que l’alumnat sempre ha destacat de forma molt positiva.

Però malgrat els bons resultats que ens han dut a ser una escola referent més enllà de l’àmbit penitenciari, amb invitacions a participar en diferents congressos i actes de formació de mestres explicant la nostra experiència educativa, ens trobem davant la situació imminent de perdre aquest espai unificat i exclusiu intersetmanalment que tantes millores ens ha permès dur a terme. El motiu d’aquesta pèrdua, segons paraules que ens ha dit  el director del Centre Penitenciari, és la remodelació interior que es vol dur a terme amb l’objectiu de crear una àrea educativa que segueixi els seus criteris de estandardització i homologació.

El curs, 2017-2018, va ser el primer viscut íntegrament en normalitat. Un dia a dia en el que pel tancament de la “Model” ens anàvem adaptant a la nova situació de tenir, per una banda, alumnat homes en estat preventiu–amb una estada curta al centre penitenciari-, i, per altra banda, dones complint condemna –amb una estada definida i més llarga en comparació als homes. I ara, aquest 2018-2019, es preveuen més canvis.

Durant el 3r trimestre del curs passat, 2017 – 2018, el Director del Centre Penitenciari va proposar ampliar l'àrea educativa i habilitar el pis de dalt de l'edifici on es troba l'escola, on inicialment, estava planificat fer aules destinades a arts plàstiques –realitzades per monitors externs a l'escola- i ubicar la biblioteca central del centre penitenciari. Abans de dur a terme aquesta reforma calia realitzar una prova de càrrega de pes per assegurar la viabilitat del projecte, ja que es tracta d'una construcció prefabricada i vella. En aquest context i clima d'entesa vam demanar que es contemplés l'opció d'incloure una aula gran per a l'escola que aniria destinada a fer l'acolliment, la tutoria i la derivació del nou alumnat.

Després de diferents propostes alternatives al pla que ens havien presentat inicialment, i per finalitzar qualsevol intent d'arribar a un acord, el 2 d'octubre el Director del Centre Penitenciari ens comunica que ha determinat, sense acord previ, que ubicarà la biblioteca central en dues aules de l'escola. Alhora també ens informa que, en contrapartida, s'habilitaran tres aules al pis de dalt, També ens fa saber que no faran la prova de càrrega de pes prevista, entenent que no és necessària en posar la biblioteca a la planta baixa. En la mateixa reunió ens insta a decidir i comunicar-li quines dues aules cedim per ubicar la biblioteca, amb data límit del divendres 5 d'octubre –deixant-nos només 2 dies de marge-, fent constar que ell és el director del centre penitenciari i les competències de l'espai pertanyen al Departament de Justícia.

Davant d'aquesta situació entenem que, per la informació que ens ha transmès el director, el centre penitenciari es veu amb la necessitat de traslladar la biblioteca central i que per aquest motiu ens volen expropiar dues aules. Per tant considerem que per a solucionar un problema del centre penitenciari se'n crea un de nou a l'escola. Tenint en compte aquesta situació hem proposat fins a 4 alternatives, que la biblioteca central s'ubiqui en un altre espai que no generi cap problemàtica derivada.

 

Motius pel que ens oposem

Tal com hem exposat, un cop més, som als inicis d'un curs escolar en el qual haurem d'afrontar novament una situació de precarietat com a conseqüència de les decisions preses des de la direcció del centre penitenciari. Estem vivint una situació que trobem injusta en ser una actuació realitzada de forma unilateral per part de la direcció del centre penitenciari que ha rebutjat totes propostes alternatives fetes des de l'escola i que perjudica l’educació del nostre alumnat i la bona realització de la nostra tasca com a docents.

Així, ens oposem a la supressió de dues aules de les nou que actualment disposa l'escola pels motius que detallem a continuació:

  1. Per motius de seguretat. En primer lloc, i com a aspecte principal, entenem que el fet de no voler realitzar les proves de càrrega de pes per verificar que l'edifici suporti el pes que pot comportar la ubicació de la biblioteca central no dóna garanties d'una mínima seguretat i ens posa en una situació de perill d'esfondrament que és difícilment assumible.

 

Un altre aspecte a tenir en compte és que la creació d'una àrea educativa conjunta en un mateix edifici suposa un augment del nombre de persones en un mateix moment en un espai que fins al dia d'avui només ha estat responsabilitat del claustre de mestres. El fet que en aquest grup hi hagi persones externes a l'escola barrejades amb l'alumnat suposa una responsabilitat extra que l’equip docent no hem d'assumir i per la que no tenim ni potestat ni formació per dur-la a terme.

 
  1. Per motius pedagògics. L'espai de l'escola i pati és un entorn de socialització sota criteris pedagògics en el que interactuem alumnat, voluntariat i mestres i on respectem les NOFC que han estat elaborades conjuntament. El fet de compartir l'espai escolar per a la creació d'una àrea educativa conjunta –que inclourà l'escola, la biblioteca i altres activitats educatives com arts plàstiques o programes tractament- suposa l'entrada i sortida de persones alienes a l'escola. Aquest fet pot dificultar la funció pedagògica que volem donar dins l'espai escolar coherent amb el projecte educatiu que estem duent a terme –Comunitat d'Aprenentatge-, que es basa a fer que tant alumnat com professorat se sentin seu l'espai, treballant hàbits i valors, perquè després puguin transmetre-ho en altres contextos tant dins com fora del centre penitenciari. Per a evitar aquesta situació, en una de les propostes que vam presentar a la direcció del centre penitenciari i que va ser rebutjada ràpidament, va ser l'obertura de diferents entrades a la zona educativa i d'altres zones de descans i evitar, així, compartir l'espai a la mateixa hora amb persones alienes al context escolar.

 

De forma paral·lela, entenem que aquesta situació pot desdibuixar el projecte educatiu que estem duent a terme.

 

Conclusió

Des de l’escola estem totalment a favor d’accions i canvis estructurals i d’organització que suposin una millora en la vida i la tasca que es du a terme des de les presons. Però en el cas que volem exposar en aquest escrit, considerem que aquestes accions no suposen una millora per a l’escola i, per tant, tampoc una millora pel nostre alumnat. Des de l’escola entenem que la creació d’una nova àrea educativa no hauria de ser incompatible amb el manteniment de l’espai escolar unificat i d’ús exclusiu.

Demanem aturar aquest procés i tenir temps per trobar una solució consensuada que doni resposta tant a les necessitats de l’escola com del Centre Penitenciari i evitar que es duguin a terme accions irreversibles i precipitades.

Atentament,

 

CFA Artur Martorell